Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasz serwis. Korzystając z niego, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji na ten temat w naszej "Polityce Prywatności". OK, rozumiem
 

Sprawdź poszukiwaną branżę budowlaną ! Navigator budownictwa


ZADBAJ O PRAKTYCZNĄ I NOWOCZESNĄ KUCHNIĘ...


Aranżacja i wyposażenie kuchni

Kuchnia – najważniejsze miejsce w każdym domu. Coraz częściej spotyka się kuchnie otwarte, stanowiące część salonu czy pokoju dziennego, dlatego aranżacja kuchni ma ogromne znaczenie.

MEBLE

Głównym elementem wystroju każdej kuchni są meble kuchenne. Wybór mebli jest przeogromny. Coraz częściej wybierając meble kuchenne czy zabudowy korzystamy z pomocy projektantów, którzy pomagają nam w aranżacji kuchni zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Przed przystąpieniem do urządzania kuchni musimy wybrać stylistykę, to znaczy określić czy nasza kuchnia ma być nowoczesna, klasyczna, minimalistyczna, itd. Wybór stylu jest zależny od wykończenia całego mieszkania, naszego gustu i upodobań.  Wystrój kuchni powinien być piękny, ergonomiczny, funkcjonalny, a przede wszystkim nasz, czyli indywidualny.

Kuchnia klasyczna kojarzy się niezmienne z prestiżem, wysokim standardem i solidnością wykonania. W tym rodzaju kuchni dominują meble drewniane, często kredens, szafka na wina, itd. Kolorystyka jest naturalna, bez ekstrawaganckich akcentów. W obiegowej opinii kuchnia klasyczna jest zawsze modna.

Kuchnia nowoczesna to pojęcie bardzo złożone, wykorzystuje się w niej zarówno nowoczesne materiały jak i technologie.  Styl nowoczesny zmienia się pod wpływem zmian tendencji modowych.  W nowoczesnej kuchni odchodzi się od tradycyjnego układu szafek (góra – dół) na rzecz innych ciekawych rozwiązań.   Nowoczesność to niestandardowe pomysły dotyczące zagospodarowania przestrzeni, szafek czy wyboru kolorystyki.  W wykorzystuje się tutaj meble zazwyczaj z płyt MDF, rzadziej drewniane.
 
Obecnie bardzo modny jest w kuchni kolor biały, dotyczy to zarówno mebli jak i koloru ścian. Białe kuchnie zarówno te klasyczne jak i nowoczesne dają poczucie higieniczności, sterylności, uniwersalności oraz elegancji.

Kolejnym elementem, który ma zastosowanie zarówno w kuchniach klasycznych jak i nowoczesnych jest wyspa. Wyspa kuchenna jest miejscem przygotowania posiłków, często także ich konsumowania, pozwala całej rodzinie cieszyć się gotowaniem. Na wyspie umieszcza się zwykle płytę grzejną, okap, zlewozmywak i blat roboczy. Niestety nie w każdej kuchni zainstalowanie wyspy jest możliwe, wynika to najczęściej z braku miejsca, bądź innych uwarunkowań architektonicznych.

Wybór mebli kuchennych w różnych stylach jest bardzo dużo, podobnie jak i wybór meblowego wyposażenia dodatkowego (wieszaki, wkłady przesuwane do szaf, karuzele do naczyń, itd.) Bogata jest również oferta blatów ( płyta, metal, kamień), stołów, krzeseł i innych elementów meblarskich. Jeżeli korzystamy z usług projektanta, to on pomoże nam wybrać coś, co najlepiej pasuje do naszej kuchni i co nada jej niepowtarzalny charakter.

Jednak meble to nie wszystko musimy także wybrać do naszej kuchni wyposażenie AGD i tutaj czasami trudno podjąć właściwą decyzję. Oczywiście sprzęt AGD powinien być w stylu odpowiadającym stylowi kuchni, ale koniecznie musi być wysokiej klasy i funkcjonalny. Bardzo często sprzęt jest częścią zabudowy, naszej kuchni, dlatego jego solidność i bezawaryjność ma kluczowe znaczenie. Awaria urządzenia zwykle, bowiem wiąże się z demontażem części zabudowy i może to być kłopotliwe.

ZLEWOZMYWAK

Nieodzownym elementem każdej kuchni jest zlewozmywak, jest on potrzebny ze względów praktycznych, ale może być także doskonałą ozdobą naszej kuchni. Ważne, aby zlew był funkcjonalny i łatwy do utrzymania w czystości, szczególnie, jeśli jest w centralnym miejscu kuchni, bądź jest częścią kuchennej wyspy. 

Wybór zlewozmywaków jest bardzo duży, zarówno pod w względem materiału, z którego są wykonane, jak i pod względem kształtów i fasonów. Najbardziej popularne są zlewy wykonane ze stali chromo-niklowej, cechuje je duża odporność na uderzenia i ścieranie, wytrzymałość na działanie wysokiej temperatury oraz łatwość czyszczenia. Dostępne są dwa rodzaje faktury: gładka zwana „jedwabiem” i chropowata inaczej „len”. Dużym atutem zlewów ze stali jest ich stosunkowo niska cena. W sklepach można także zakupić zlewy z tworzyw sztucznych, które są bardzo estetyczne i w wielu kolorach, niestety są dość wrażliwe na działanie wysokiej temperatury.

Na rynku dostępne są również zlewozmywaki wykonane z kompozytu w różnych odcieniach kolorystycznych (zazwyczaj kolory naturalnych kamieni), cechuje je oprócz walorów wizualnych dość wysoka odporność na uszkodzenia i działanie wysokiej temperatury. Bardzo popularne są w ostatnim czasie zlewy wykonane z ceramiki, posiadają one bardzo wiele pozytywnych cech, jak wytrzymałość, czy wysoka odporność na temperaturę oraz piękny design, niestety ich wadą jest wysoka cena.

Zlewozmywaki różnią się także między sobą sposobem montażu i to jest istotna sprawa, gdyż wybierając zlew, musimy wiedzieć jak chcemy go zamontować, czy jakie rozwiązanie zostało przewidziane w naszej kuchni. Dostępne są trzy rodzaje. Po pierwsze zlewy nakładane (modułowe), które nakłada się na podstawę, ten rodzaj odchodzi powoli w zapomnienie. Drugi rodzaj to zlewy wbudowane, które montuje się z góry w wycięte wcześniej zgodnie z szablonem miejsce w blacie i trzeci rodzaj zlewozmywaków tzw. podbudowane, czyli podwieszane, montowane od dołu blatu.

Przed zakupem zlewu musimy jeszcze zdecydować, jaki ma być duży. Wielkość można dobrać stosownie do potrzeb, dostępne są w szerokościach: 40cm, 45cm, 50cm, 60cm, 80cm, 100cm, większość ma głębokość ok. 50cm. W sklepach AGD można kupić jedno, dwu lub nawet trzykomorowe zlewy. Nasz wybór musi być uzależniony od naszych potrzeb i od tego, jakie ma spełniać funkcje dodatkowe. Coraz bardziej popularne i przydatne są zlewozmywaki wielofunkcyjne, które poza zmywaniem przejmują rolę blatu, durszlaka, deski do krojenia, czy sprzętu do pozbywania się odpadków.
 
BATERIA KUCHENNA

Jeśli mamy zlew potrzebujemy także baterię kuchenną.  Bateria zlewozmywakowa oprócz pięknego wyglądu musi być funkcjonalna i trwała, a ponadto musi stanowić integralną część naszej kuchennej aranżacji. Najlepiej wybrać baterię, która posiada rozwiązania poprawiające jej funkcjonalność i zmniejszające zużycie wody. Baterie kuchenne często posiadają regulatory strumienia wody i regulatory temperatury. Przez zakupem baterii musimy wiedzieć, w jaki sposób chcemy ją zamontować, czy na ścianie, czy w blacie. Najbardziej popularne w kuchniach są baterie montowane w blacie, jednouchwytowe, z wyciąganą wylewką (ruchomą lub nieruchomą). Co do trwałości baterii korzystnej jest wybierać baterie uznanych i sprawdzonych marek, a przynajmniej te wykonane z mosiądzu z głowicami ceramicznymi. Dość bogaty jest wybór pod względem kolorystyki, możemy kupić baterie chromowane, satynowe, białe, mosiężne, złote, miedziane, tytanowe, czerwone, granatowe, itd. Ciekawym rozwiązaniem, szczególnie do nowoczesnej kuchni może być zakup baterii sterowanej elektroniczne, gdzie wypływ wody uruchamiany jest fotokomórką, wymaga to jednak podłączenia baterii do sieci elektrycznej.

ZMYWARKA

Coraz bardziej popularnym urządzeniem w każdej kuchni jest zmywarka, którą zazwyczaj umieszcza się obok zlewu, ze względów praktycznych. Zmywarka jest dużym ułatwieniem w kuchni i pozwala na oszczędność wody.  Podobnie jak w przypadku innych urządzeń wybór zmywarek jest bardzo duży. Przede wszystkim trzeba zdecydować czy zmywarka ma być przeznaczona do zabudowy, czy też ma być wolnostojąca. Przy aranżacji nowej kuchni albo przy kompleksowym remoncie wybiera się zazwyczaj zmywarkę do zabudowy. Zmywarki dostępne są w dwóch szerokościach: 45cm (8-10 kompletów talerzy) i 60cm (10-12 kompletów talerzy). Przy zakupie zmywarki należy zwrócić uwagę nie tylko na klasę energetyczną sprzętu (klasa A, bądź A+ to klasy energooszczędne), ale także na klasę suszenia naczyń i klasę zmywania, w jednym i drugim przypadku najlepszą klasą jest A.

PŁYTA GRZEJNA

Kuchnia jest miejscem, gdzie przygotowujemy posiłki, dlatego koniecznie musi się w niej znajdować płyta grzejna bądź kuchenka.  Obecnie coraz bardziej popularne są płyty grzejne, których są trzy rodzaje: gazowa, ceramiczna, indukcyjna.

Płyta gazowa

Głównym atutem płyty gazowej jest jej stosunkowo niska cena i dość niskie koszty eksploatacyjne w stosunku do płyt elektrycznych. Nowoczesne płyty gazowe posiadają zabezpieczenia przeciwpyłowe, system elektromagnetyczny z czujnikami przy palnikach, odcinający dopływ gazu w przypadku zgaszenia płonienia, co eliminuje ryzyko ulatniania gazu. Zamontowane są także automatyczne zapalacze, pozwalające obsługiwać pokrętła jedną ręką. Przy płycie gazowej można używać wszystkich rodzajów garnków czy patelni. Niestety płyta gazowa wymaga poświęcenia większej uwagi zarówno przy gotowaniu jak i przy czyszczeniu. Płyty gazowe posiadają swoich zwolenników, zdaniem niektórych smakoszy gotowanie na prawdziwym płomieniu poprawia smak potraw.

Płyta ceramiczna

Płyta ceramiczna jest bardzo często stosowana, szczególnie w nowo budowanych mieszkaniach, gdzie ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z kuchenek czy płyt gazowych. Płyta ceramiczna jest wygodna i prosta w obsłudze, wykonana jest z odpornego materiału, całkowicie gładka i płaska powierzchnia. Płyta posiada doskonałe zdolności przewodzenia ciepła, podgrzewają się wyodrębnione pola grzewcze, a powierzchnia wokół nich pozostaje chłodna. Wyodrębnia się dwa rodzaje pól grzejnych: pola standardowe (spiralnie skrzyżowana grzałka nagrzewa pole w ciągu 15 sek.) i pola halogenowe (lampy halogenowe – nagrzewanie ok. 3 sekundy). Płyty często wyposażone są w dodatkowe funkcje jak: czujniki reagujące na obecność naczynia na płycie, pole nagrzewa się tylko wtedy, gdy postawimy na nim naczynie, czujniki automatycznie dostosowujące wielkość powierzchni grzewczej do wielkości naczynia, itd. Poza wieloma atutami płyty ceramiczne są przede wszystkim bezpieczne i funkcjonalne.

Płyta indukcyjna

Ulepszona wersją płyty ceramicznej jest płyta indukcyjna, której użytkowanie jest wygodne, bezpieczne i komfortowe.  W płycie indukcyjnej elementem grzejnym są cewki wytwarzające zmienne pole magnetyczne. Prawie całkowicie zostało tutaj wyeliminowane ryzyko przypaleń czy poparzeń, płyty indukcyjne są wyjątkowo bezpieczne, nie ma też przy ich użytkowaniu efektu inwersji, to znaczy wyłączenie pola powoduje natychmiastowe przerwanie grzania. Dodatkowymi atutami płyt indukcyjnych są szybkie gotowanie i małe zużycie energii. Niestety płyty indukcyjne są nadal dość drogie i konieczne jest używanie do gotowania na nich specjalnych garnków, nadających się do płyt indukcyjnych.

PIEKARNIK

Decydując się na zakup płyty grzejnej, zazwyczaj decydujemy się także na zakup piekarnika do zabudowy. Wybierając piekarnik musimy wiedzieć, jakie cechy powinien posiadać piekarnik. Dobry i funkcjonalny piekarnik najlepiej, żeby był wyposażony w: funkcjonalne drzwi, mechanizm wózkowy do blach, prowadnice teleskopowe, termoobieg, rożen. Ponadto najlepiej wybrać piekarnik energooszczędny czyli klasy energetycznej A o mocy przyłączeniowej od 2kW do 3,5kW. Dodatkowe funkcje piekarnika jak: funkcja gotowania na parze, funkcja mikrofali, program samoczyszczenia, program czyszczenia parą mogą również okazać się bardzo przydatne, wszystko zależy od naszych potrzeb.

LODÓWKA

Ostatnim nieodzownym elementem wyposażenia każdej kuchni jest lodówka. Podobnie jak inne urządzenia AGD może być w wersji do zabudowy lub wolnostojąca. Wyróżnia się trzy rodzaje lodówek: lodówka z zamrażalnikiem górnym (szer. 75-85cm), lodówka z zamrażalnikiem dolnym (szer. 75-95cm), lodówka typu side by side, podzielona pionowo, po jednej stronie posiada zamrażalnik, a po drugiej lodówkę (szer.75-105cm). Klasa energetyczna lodówki ma bardzo duże znaczenie, ponieważ lodówka jest podłączona do prądu przez cały czas, najlepiej wybrać klasę A lub A+, bądź wyższą. Ważne jest też jak długo lodówka utrzyma bezpieczną temperaturę żywności w przypadku braku prądu.  Nowoczesne lodówki posiadają system No-Frost, który pozwala na działanie lodówki przez cały czas bez konieczności rozmrażania, a na ściankach nie osadza się lód ani szron. System ten pozwala także na dłuższe zachowanie świeżości produktów. Lodówki wyposażone są także w ochronę antybakteryjną, dzięki tej ochronie ginie do 75% bakterii w lodówce. Oczywiście producenci sprzętu AGD prześcigają się w dokładaniu do lodówek przeróżnych funkcji i udogodnień, jak na przykład: specjalne pojemniki na żywność, kruszarka do lodu, czy telewizor LCD na drzwiach lodówki.

Jak widać aranżacja i wyposażanie kuchni to nie lada wyzwanie, wymaga dużo czasu, wiedzy i uwagi. Kuchnię urządzamy z reguły na wiele lat, jeżeli więc chcemy cieszyć się jej funkcjonalnością i bezawaryjnością urządzeń, koniecznie musimy wybrać meble i sprzęty wysokiej jakości.


 
Materiały budowlane